Nasze fermy produkują najlepsze tuczniki i warchlaki PIC po knurze 337.

ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ:

Seria wywiadów z dyrektorem ferm Gospodarstwa Andrzeja Brzozowskiego Panem Mariuszem Nackowskim:

Gospodarstwo Rolne Parcewo
Dyrektor Gospodarstwa Rolnego Parcewo

Na porodówce muszą panować odpowiednie warunki, by zwierzęta mogły prawidłowo się rozwijać. Na co warto zwrócić uwagę, tworząc takie miejsce dla prosiąt?

– Na porodówce są odpowiednie warunki, jeżeli mamy odpowiednią temperaturę i zrobiony przez wentylację mikroklimat. Prosięta nie wymagają innych zabiegów. Zdarza się, że rodzą się bardzo liczne mioty i niektóre prosięta są małe. Maciora rodzi do 20-kilku prosiąt. Jedno prosię może mieć 0,5 kg, drugie 2,5 kg i aby nie dochodziło do tego, że te małe prosięta są objadane, robi się tzw. modelowanie – najmłodsze, najmniejsze prosięta przenosi się do innych, spokojnych macior, które mają dużo mleka, żeby je dokarmić. Wtedy mają równe warunki. Chcemy, żeby wszystkie prosięta żyły. Wszystko, co się urodziło, ma prawo żyć. I to jest ideą na naszych fermach. Robimy wszystko, żeby tak było – mówi dyrektor z gospodarstwa rolnego w Parcewie.

Co jest niezbędne dla prosiąt?

– Jeżeli mamy odpowiednią temperaturę i jedzenie, prosięta nie potrzebują żadnych innych zabiegów prócz tego, że zabezpieczamy, odpowiednio szczepiąc od chorób, prosięta, jak i maciory. Natomiast jeśli chodzi o warunki środowiskowe, to mamy wszystko, co prosiętom jest potrzebne. Zbierają się tam, gdzie jest ciepło i jasno – dodaje Mariusz Nackowski.

 Maty grzewcze ogrzewane są wodą, co pozwala zaoszczędzić nam pieniądze. Wymyśliliśmy również, że prosięta muszą też mieć jasno, dlatego postanowiliśmy, że wykorzystamy technologię i oświetliliśmy im stanowiska/legowiska, na których mają odpoczywać. Oświetlamy je lampami ledowymi, po to tylko, żeby prosięta wiedziały, gdzie jest legowisko. Prosięta po porodzie wędrują do ciepła i do światła. Jedna lampka oświetla aż 4 stanowiska – mówi pan Mariusz.

Równie istotna jak ogrzewanie jest wentylacja.

– Wentylacja jest u nas tradycyjna, ponieważ będziemy wpuszczać powietrze oknami, jeżeli będzie taka potrzeba. Natomiast powietrze będzie wyciągane wentylatorami, które tutaj są. Sterowniki będą bardzo proste na zasadzie: jak jest np. 18°C, to włącza się jeden wentylator, a zwyżka temperatury sprawi, że włączą się wszystkie wentylatory. Oprócz tego, podobnie jak na innych chlewniach, część wentylacji jest wybierana pod rusztem – mamy pod nim kanał gnojowy. I jeśli wybierzemy powietrze będące pod rusztem, które jest zdecydowanie gorszym od tego, którym teraz oddychamy, i wyciągniemy na zewnątrz, to wentylacja będzie o wiele sprawniejsza – doradza dyrektor.

 

Stała cotygodniowa produkcja niezależna od koniunktury. Powtarzalna jakość, w żywieniu tuczników nie stosujemy soi GMO.

Specjalnie dopracowane receptury i wieloletnie doświadczenie pozwoliły wycofać soję GMO z żywienia tuczników już od 25 kilogramów żywej wagi. Na specjalne zamówienie rynku możemy produkować tucznika w 100 procentach GMO-FREE. Możesz mieć całe partie doskonałego towaru z naszą gwarancją jakości GMO-FREE. Fermy i skarmiane pasze znajdują się pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Potomstwo knura PIC 337 pozwala prowadzić tucz do wysokich wag, nawet powyżej 150 kilogramów bez pogorszenia mięsności i obniżania przyrostów dziennych.  Przeciwnie, im wyższa waga tym większa mięsność i przyrosty a skarmiana pasza tańsza.

ZOBACZ NASZE WYNIKI: pobierz 1, pobierz 2.

Gospodarstwo nasze posiada uprawnienia eksportowe i sprzedaje tuczniki GMO-FREE do Rosji.

Sprzedajemy warchlaki w wadze zgodnej z zamówieniem odbiorców od około 15 do 30 kilogramów. Jako nieliczni w Polsce posiadamy certyfikat producenta prosiąt  PIC (ZOBACZ). Standardowo szczepimy warchlaki od cirkowirozy i mykoplazmozy, oraz od choroby Glassera. Umożliwiamy swoim stałym odbiorcom korzystanie z własnych doświadczeń w zakresie chowu trzody chlewnej w tym co najważniejsze żywienia. Lekarz weterynarii z wieloletnim doświadczeniem opiekujący się naszymi fermami może na życzenie świadczyć usługi weterynaryjne naszym odbiorcom. Najchętniej sprzedajemy partie wielkości 300-500 sztuk tygodniowo. Organizujemy spotkania- szkolenia z naszymi hodowcami na których omawiane są tematy żywieniowe, zdrowotne oraz wskazujemy rzetelne Zakłady Mięsne chętne do zakupu wysokiej jakości tuczników. Fermy i województwo podlaskie urzędowo wolne od choroby Aujeszkyego.

Numery weterynaryjne ferm:

Juchnowiec PL 039 615 301 001

Szczyty Nowodwory PL 039 615 301 002

Parcewo PL 039 615 301 003

Wólka Wygonowska PL 039 615 301 004

Krywiatycze PL 039 615 301 005